• СОДРЖИНА Ана Aрсов MАКЕДОНИЈА 2025 E ФОКУСИРАНА НА РАЗВИВАЊЕ НА ЛИДЕРСКИТЕ, МЕНАЏЕРСКИТЕ И ПРЕТПРИЕМАЧКИТЕ КАПАЦИТЕТИ НА МАКЕДОНСКИТЕ БИЗНИС ЛИДЕРИ НА ДЕНЕШНИЦАТА И НА ИДНИНАТА....................12 Зоран Јовановски КОЈА ЗЕМЈА КАДЕ Е НА СВЕТСКАТА РАНГ ЛИСТА НА КОНКУРЕНТНОСТА?..............

 • Владимир Филиповски

  НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЕКОНОМСКИ НАУКИ ЗА 2018 ГОДИНА Нобеловата награда за економски науки за 2018 година ја добија двајца реномирани американски економисти: Вилијам Нордхаус (William Nordhaus) од Универзитетот Јеил и Пол Ромер (Paul Romer) од Универзитетот на Њујорк за нивните придонеси во истражу...

 • Фестивал на младо вино во „Тиквеш“ Голем број љубители на виното од земјава и регионот, претставници на дипломатскиот кор, на институциите, на бизнис секторот и медиумите, јавни личности, како и соработници и пријатели на Винарската визба „Тиквеш“ имаа можност за првпат да г...

 • Невладината меѓународна организација Македонија2025 го прослави своето десетгодишно постоење, со организирање на донаторска гала-вечера на 8-ми ноември. Пред публика составена од преку 400 гости, видни претставници на бизнисот, академијата, како и дипломатскиот кор, беа презентирани програмите за ра...

 • Норвешката филијала на полската нафтена компанија ПГНиГ (PGNiG) потпиша договор за купопродажба вреден 220 милиони долари со Еквинор (Equinor) со кој го откупува нивниот удел од 42,38 % во Томелитен алфа гас (Tommeliten Alpha gas) во насока на проширување на екстракција и производство на гас надвор ...

 • Најголемиот производител на челик во светот Арцелормитал (ArcelorMittal) склучи договор за продажба на своите железари во Чешка, во Романија, во Македонија и во Италија на британската метална индустрија Либерти хаус (Liberty House) со кој ќе ги задоволи условите на Европската комисија за купување на...

 • Денеска е последен ден и затворање на Самитот Македонија2025. Врвни експерти зборуваа на теми поврзани со дигитална трансформација, примена на новите технологии во медицината, претприемништво, одговорно лидерство и други. Во изјава, Кристијан Руп - портпарол на платформата „дигитална Австрија...

 • Тринаесет познати маркетинг говорници доаѓаат во Скопје Познати се имињата на сите тринаесет говорници кои во петок, 16 ноември ќе бидат дел од AllWeb, првата и единствена конференеција за дигитални комуникации во Македонија. Покрај досега најавените, на листата говорници се најдоа и имињата на ...

 • ЕБОР одобрува кредит во износ од €10 милиони на Шпаркасе банка Македонија, за натамошно кредитирање на македонските МСП. Компаниите ќе добијат и €1,5 милиони грант од ЕУ ИПА, како дел од Програмата за поддршка на конкурентноста за Западен Балкан управувана од ЕБОР. Најмалку 60% од ф...

 • Со поздравно обраќање на годинешниот клучен говорник и претставување на политиките зад економскиот успех на тековната администрација на САД, официјално беше отворено седмото издание на Самитот Македонија2025, каде врвни имиња од глобалниот бизнис ќе ги запознаат македонските стопанственици со најнов...

Back to Top