Општество
ЗНАЕЊЕТО Е КИЛА, ЗНАЕЊЕТО Е НОЌ?

Горан Петревски
Вонреден професор на економскиот факултет при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

Како едно од најактуелни прашања на преминот од 2014 кон 2015 година се наметна најновата реформа на високото образование. За жал, јас не можам да се сетам која реформа по ред е оваа – три илјади седумстотини четириесет и шеста или така некако... Се надевам дека некој од читателите има подобра меморија од мојата или, можеби, во некоја владина агенција постои регистар на реформите иницирани од Владата (а ако не постои, тогаш еве една одлична идеја за остварување: што побрзо да се направи посебна агенција за евиденција на реформите што би се викала АЕР или нешто слично на тоа). Во секој случај, иако владините реформи се процес што постојано тече, сепак, мојот впечаток е дека во последно време некако спласнаа оние „орвеловски“ соопштенија за образованието како сила и моќ. Оттука ова е вистинско време за освежување на сите подзаспани образовни кадри (како мене) и вистинска прилика дека образованието не се претворило во кила и во ноќ.

 

Прочитајте повеќе во печатеното издание

ПРЕПОРАЧАНО

Back to Top