Актуелно
ВО ПРОДАЖБА НОВИОТ БРОЈ (јуни 2018)


 

 СОДРЖИНА

Симон Наумоски

КУПУВАЧОТ Е СЕКОГАШ ВО ПРАВО..............12

 

 

Гордан Георгиев

ХАМЛЕТ ВИСИ НАД МАКЕДОНИЈА.....................20

 

 

Марјан Бојаџиев

„MACEDONIA MEGALOPOLIS – МАКЕДОНИЈА МЕГАЛОПОЛИС“...............28

 

Даниела Парат Јовановска 

ШТО ПРЕТСТАВУВА СПОГОДБАТА ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈА И АСОЦИЈАЦИЈА МЕЃУ ЕУ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?...............36

 

Павле Гацов

НАЈВАЖНИ АКТУЕЛНИ ОГРАНИЧУВАЊА НА ВЛОЖУВАЊАТА ВО СТРАНСТВО..............38

 

Горан Петревски

ПРИКАЗНА ЗА МАЛИ ДЕЦА: КАКО ДА СЕ ИЗБЕРЕ ГУВЕРНЕР?..............40

 

 

Ѓорѓи Гоцков

КОНЦЕПТОТ НА ПАРЕТО ЕФИКАСНОСТ И УНАПРЕДУВАЊЕ НИЗ ПРИЗМАТА НА АКТУЕЛНИ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ СЛУЧУВАЊА.................44

 


Ејми Бенет

ПРОЦЕСОТ ЗА ОТВОРЕНО ВЛАДИНО ПАРТНЕРСТВО ВОДИ КОН ПОТРАНСПАРЕНТНИ И ПООДГОВОРНИ ИНСТИТУЦИИ...............46

 

Борјан Пановски

ЕКСТРЕМНИ МЕРКИ НА МОНЕТАРНА И ФИСКАЛНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ВО ПОСТКРИЗНИОТ ПЕРИОД 2011 – 2018 ГОДИНА И ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ И ПОСЛЕДИЦИ ЗА ГЛОБАЛНИОТ ФИНАНСИСКИ, ПОЛИТИЧКИ И СОЦИОЕКОНОМСКИ СИСТЕМ (ВТОР ДЕЛ)..............50

 

Јован Пехчевски

ИНТЕЛИГЕНЦИЈА НА НЕШТАТА..............54

 

 

Памела Велјаноска

ПРАВА И ОБВРСКИ ВО ДОЛЖНИЧКО - ДОВЕРИТЕЛСКИТЕ ОДНОСИ, ПОТРЕБА ОД ИНФОРМИРАЊЕ И ОД ЕДУЦИРАЊЕ ЗА НИВ...............58

 

Лидија Георгиева

КОНФЕРЕНЦИЈА СО ВИСОКИ ВЛАДИНИ И НЕВЛАДИНИ ПРЕТСТАВНИЦИ ВО СКОПЈЕ ЗА НАЈДОБРИТЕ ПРАКТИКИ ВО РЕГИОНОТ И НАЈНОВИТЕ СВЕТСКИ ТРЕНДОВИ ЗА РОДОВО ОДГОВОРНО БУЏЕТИРАЊЕ...............61

 

Штефан Петер

КОМПАНИИТЕ ТРЕБА ДА ВЛОЖУВААТ ВО СТРАТЕГИИ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ!...............66

 

Влатко Стојановски

ВОВЕДУВАЊЕ НА СИСТЕМОТ НА ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА КОНКУРЕНТНА ЕКОНОМИЈА И ЗА ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ...............67

 

Мирослав Саздовски

ЗА ПИВАТА – ВТОРПАТ...............76Мирослав Саздовски

ИТАЛИЈАНСКИ СЕРИЈАЛ – ТРЕТА ЕПИЗОДА...............82 

 

Љупчо Поповски

РИЗИЧНИОТ ГАМБИТ НА ЕРДОГАН...............88

 


Борјан Зафировски

СВЕТЛАТА СТРАНА Е НОВИОТ РОКЕНРОЛ..............96

 


Анастасиа Лефкоска

МАКЕДОНИЈА ВО НАРЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ..............102

 

 

Емануел Рембер 

СЕНТ-ЕГЗИПЕРИ...............105 

 

  

ЗАЕДНО СО ПРЕОСТАНАТИТЕ СОДРЖИНИ - НА ВКУПНО 120 СТРАНИЦИ...

ПРЕПОРАЧАНО

Back to Top