Е-Б-Ф-Б
ИАКО НАМАЛЕНИ, ИЗМАМИТЕ СО ЕВРОПСКИТЕ ПАРИ СЕ ОГРОМНИ


 


Во овогодишниот извештај, Европската канцеларија за борба против измами „ОЛАФ“ (OLAF) пресметала 888 милиони евра исплатени врз основ на неоправдани барања во 2015 година. Тоа претставува намалување од само 0,1 % од минатогодишните 901 милион евра, а сочинува околу 0,6 % од Буџетот за субвенционирање на земјоделски и на сиромашни региони. Според извештајот, има речиси 1 400 неосновани барања, а еден од посочените примери е за модернизација на ладилници за зеленчук во Бугарија вреден 1,3 милиони евра. Истражителите забележале дека испорачувачот и корисникот на опрема се иста личност при што вештачки е „надувана“ цената на опремата. Поради ваквите афери, администрацијата на ЕУ е под силен притисок од евроскептиците, особено од оние кои доаѓаат од Британија. Џовани Кеслер, генералниот директор на „ОЛАФ“ (OLAF), смета дека не постои раширена корупција, а дека зголемувањето на бројот на воочени измами покажува дека неговата агенција остварува резултати. Преку судски пат, Брисел минатата година има вратено 187 милиони евра, 10 % помалку од 2014 година. 

ПРЕПОРАЧАНО

Back to Top